£18.2m teaching block on schedule in Huddersfield

£18.2m teaching block on schedule in Huddersfield

The University of Huddersfield’s new £18.2 million science teaching block is on schedule for completion by July.

Now, work starts on landscaping the surroundings, including paved areas, greenery and a specially-designed hydraulic lift that will ensure full accessibility for all.

The landscaping project is divided into four phases and has been timed for the spring and early summer so that teaching and exams are not affected by the closures and diversions, said Paul Turner, who is Project Manager for Campus Development in the University’s Estates and Facilities department.

The landscaping is being carried out by contractors BAM and was designed by ADP Architecture.

It includes a new amphitheatre-like courtyard area, with broad steps leading to the Joseph Priestley Building and the science block.

For wheelchair users and others with mobility issues, the 1.4 metre height gain will be negotiated by an enclosed lift.  A ramp would not be practical in the space.

There will be a large number of trees and shrubs, all native species. As well as providing an attractive environment, they will aid the University in its aim to achieve a coveted “Excellent” rating under the industry-standard scheme known as BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method).